27.6.09

Mevrouw van Neuren-holleman overleden.

Op honderd jarige leeftijd stierf 24 juni mevrouw van Neuren in de Geldershof. Met haar honderdste verjaardag vorig jaar heb ik al over haar geschreven. Vele dorpsgenoten kennen haar vanuit de zeer lange tijd dat zij eerst samen met haar man en later met haar zoon en schoondochter hier een winkel had. Niet alleen een kruidenierszaak maar een soort miniwarenhuis. Wat je ook nodig had, ze wist het altijd ergens op te diepen, of het nu een ritssluiting was die haar schoonzus Trijn er ook nog voor je inzette of een speciaal soort jam. In ons huis ligt nog linoleum en staan nog bedden uit haar zaak. Je kocht toen nog alles gewoon op je dorp en ging nog echt winkelen op de Voorstraat bij de bakker,slager en melkboer.
Hoewel ze het grootste deel van haar leven op Stad gewoond heeft bleef ze in haar hart toch een Bommelse vanwege haar jeugd op de Zandweg. Zeker toen ze oud werd kreeg ik steeds meer verhalen over die mooie tijd in haar leven.
Ik zie haar voor me met die typisch gebogen houding, die krakerige stem en het schuin omhoog kijken met die glimoogjes bij die oude kassa als ze met haar kleine stijve stapjes weer eens iets voor de dag had getoverd.
Bovenstaande foto werd twee jaar geleden op mijn verzoek gemaakt door Wilma Schrier voor een fotoproject over verzorgingshuizen om te laten zien dat niet alleen broodmagere tienermeisjes mooi op foto's staan.
Maandag komt ze terug naar haar man op Stad, die al meer dan dertig jaar geleden in het volle leven plotseling overleed.