14.7.09

de zon

Na een dag in de tuin werken en de weekendwas doen, reden mijn vrouw nog een rondje op de fiets en keken naar het rooien van de tulpenbollen en zagen boven het Watergat de zon ondergaan en vanmorgen om 5.30 uur leek de zon nog niet op vanwege de grote grijze wolkenmassa, maar toen ik bij het Haringvliet kwam, werd het al wat lichter en een kwartier later was de zon al weer te fel voor het maken van foto's van hemellichaam.
Ik reed naar de marinesteiger en moest vooral aan Yuri van Gelder denken. Door eigen stomme schuld is hij alles kwijt. Maar is het wel alleen zijn stomme schuld? Zijn we met onze verering en hoge verwachtingen niet mede schuldig aan het gestoorde leven dat een topsporter moet lijden. Onder welke druk zetten we deze mensen niet? Nu pas besef ik hoe moeders van druggebruikers zich voelen want ook ik heb nu gevoelens van medelijden en wil hem beschermen tegen de aasgieren die hem eerst zo overmatig vereerd hebben. De buitenwereld oordeelt snel en streng, maar moeders kijken naar meer dan de zonde en voelen zich medeverantwoordelijk voor de verkeerde weg die hun kind is ingeslagen en blijven ze steunen. In de drugshulpverlening botsen de instanties vaak met de moeders die hun kind nooit willen laten vallen, ook niet als ze er zelf onderdoor gaan, bestolen en mishandeld worden. Ze blijven tegen beter in hun kind trouw en verdedigen. Ook is er schaamte tegenover de omgeving en verzwijgt men veel om zijn kind te sparen. Gelukkig zijn er de moedige moeders die elkaar steunen in dit moeilijke proces. Laten we elkaar nu ook steunen om deze klap voor Yuri, de topsport en defensie te boven te komen. In mijn hart hoop ik dat Yuri nu eindelijk een normaal leven mag gaan lijden met niet meer die enorme druk van ons allen. Ik gun hem rust en een mensenlijker bestaan.
Nog even iets over de opstelling van defensie. Ik waardeer het dat ze duidelijk zijn over zijn ontslag, hoe veel hij ook voor de dienst heeft betekent in alle campagnes. Geen klassejustitie maar duidelijke regels die voor iedereen gelden en geen verzachtende omstandigheden want die heeft iedereen. Beseft u dat met deze duidelijke en harde opstelling destijds prins Bernhard er ook allang uitgedonderd had moeten worden vanwege zijn verslavingen aan auto's, geld, vrouwen, macht en andere genotsmiddelen die zijn prestaties wel zeker beinvloed hebben.
Misschien is Yuri nu wel beter af want hij hoeft niet meer op dat voetstuk te staan en kan gewoon weer zichzelf worden.
Yuri, heel veel sterkte en ik blijf je prestaties enorm waarderen en blijf warme gevoelens voor je houden en laat je niet vallen zoals het AD van vanmorgen.