25.7.09

fietsen in Sommelsdijk bij Lust en Last

Natuurlijk Goeree Overflakkee organiseerde vandaag een fietstocht in de omgeving van Sommelsdijk en we begonnen op het erf van Lust en Last en kregen daar uitleg over de geschiedenis en de vele functies van de diverse gebouwen, de boomgaard en de akkers in de buurt waarvan de randen nu door de agoraranden volop in bloei staan.


Vervolgens fietsten we naar een jarige koeienboer en zongen hem toe en kregen daarna uitleg over het bedrijf en vooral over de melkrobot die de koeien automatisch melkt.

Al zijn koeien zijn eigen fok, allen deze is een uitzondering. Op een agrarische bijeenkomst won de boer een embryo en bracht het in bij een van koeien en daaruit werd deze jaarling geboren en hij is wel kiets anders maar hoort er toch bij.

Wil een koe gemolken worden dan loopt hij naar de melkrobot en gaat boven een roostertje staan.

Er komt een borstelmachine tevoorschijn en die schrobt de uiers schoon,

en spuit de schoon,

en de melkarmen zoeken via een sensor de tepels en zuigen zich vast en gaan melken.

Als we bij mensen ook zo'n robot zouden gebruiken, zouden we dan minder vaak borstontsteking zien?


Daarna reden we naar het Sas van Dirksland waar Martina Westdorp, net als bij de culturele fietstocht van Groei en Bloei een uitleg gaf en Ton de Graaf cake uitdeelde.


Na een bezoek aan de vogelhut met uitzicht op het Haringvliet en Hellevoetsluis reden we naar de kangeroeboerderij en kregen uitleg over het mendelen (kruisen) van planten.

Met 46 deelnemers was het een geslaagd experiment om onze agrarische cultuur en achtergrond aan een groter publiek te tonen en nu moeten we nog de gemiddelde leeftijd van de deelnemers naar beneden te brengen want die was nu rond de zeventig.