3.7.09

ochtend

Vanmorgen welgeteld slechts 1 volle ongeopende fles prikwater en verder niets op het strandje aan afval en daarom kwamen de meeuwen bij me klagen want die vonden het juist wel gemakkelijk als hun ontbijt daar altijd al klaar lag. Ik heb ze uitgenodigd om bij mij langs te komen want ik heb nog wat oud brood en dat is teveel voor mijn kippen en zowaar namen enkelen de moeite mij naar huis te vergezellen en uit dankbaarheid door het opendak op mijn kop te poepen.

Het vakantieseizoen is begonnen en dat zie je aan de bootjes die op het water overnachten. Zou het in zo'n kajuit niet extreem warm zijn 's nachts of zou het boven het water juist sneller afkoelen. Ik ben ongeschikt voor zo'n bootje want als ik 's nachts moet plassen kan ik uit mijn bed kruipen zonder mijn vrouw wakker te maken, maar op zo'n boot is alles even nauw en gaat alles meteen schommelen en daarom blijf ik lekker aan wal en moet mijn vrouw het met dromen over een vaarvakantie doen.


Ik moest vanmorgen denken over het feit dat in 1863 Nederland als één van de laatste landen in de beschaafde wereld de slavernij heeft afgeschaft. We schamen ons voor het onrecht dat onze voorouders de slaven hebben aangedaan, maar beseffen niet dat we nog steeds meewerken aan slavernij, kinderarbeid en uitbuiting van zwakkeren. We zijn trots op ons goedkope Stadse T-shirt voor 5 euro maar willen niet weten dat zo'n shirt in China door kindertjes gemaakt wordt, de handel er goed aan verdiend als ze het hier voor 1 euro verkopen en het bedrukken met ons wapen veel opbrengt door een goedkope machine uit het oostblok te gebruiken. Ik moet me schamen dat ik daar aan meewerk. Als ik om 6 uur al die jonge Polen en Roemeniërs op hun fietsje vanuit hun slaaphol naar hun werk in de bollen zie trappen terwijl wij nog bijna allemaal slapen lijkt dat ook wel iets op slavernij maar verschuilen we ons achter hun vrijwilligheid en hun gezinnen die er beter van worden. Zelfs de krantenbezorgers gebruiken we een beetje als slaven om ze voor een loontje van niets te dwingen de krant voor 6.30 uur te bezorgen. Kortom laten we niet te veel naar onze voorouders kijken maar vooral naar ons zelf.


Als ik nu 's morgens dit al zie, maak ik me toch wat zorgen over deze opgeschoten jeugd. Moet ik nu minister Rouvoet vragen hier in te grijpen want is dit sexueel getinte gedrag op deze leeftijd, en nog wel tussen twee van hetzelfde geslacht, acceptabel. Moeten ze niet op groepstherapie of een persoonlijke begeleider krijgen uit die miljarden opslokkende hulpverlening?

Bakens in zee waren vroeger erg noodzakelijk maar op het land ook best handig. Door het GPS-systeem schijnt dat niet meer nodig te zijn, maar ik ben ouderwets en ben best blij met deze masten om me te orienteren.

Vandaag geen hooipakken, maar nog wat andere boerenkunst. Valt u het ook op dat de mannetjesfazanten in deze tijd zo lelijk en vaal zijn en de vrouwtjes niet naar ze omkijken. Waarom hebben wij als mensen niet ook zo'n jaarlijkse periode dat er wat rust is en wij niet dat hanengedrag hoeven te vertonen?